Uppmärksamma jubileet

Söker du tips på hur demokratijubileet kan uppmärksammas lokalt? Här är några förslag på olika typer av arrangemang.

Skolan

Om du arbetar i skolan kan du hålla en workshop om rösträtten. Använd gärna vårt klassrumsmaterial. Materialet är fritt att använda och sprida, och kan kompletteras med lokalt arkivmaterial.

Fler skolmaterial med rösträttstema hittar du på riksdagens webbplats firademokratin.se och hos levandehistoria.se.

Föredrag

Varför inte anordna ett föredrag, digitalt eller fysiskt, om rösträtten? Hör gärna av dig till oss om du är på jakt efter förslag på personer som kan föreläsa om rösträtten. Här hittar du våra kontaktuppgifter.

Utställning

Om du arbetar på ett museum, arkiv eller bibliotek finns kanske möjligheten att ta fram en egen utställning. Det går även att beställa affischutställningen ”Fira demokratin!” från riksdagen.

Kanske vill ni ta fram en digital utställning? Här finns ett exempel som Uppsala universitetsbibliotek har gjort i bildtjänsten Flickr.

Film

Gör en egen film om rösträtten! Hämta gärna inspiration från vår film om demokratins genombrott eller Blekingearkivets film om bondetåget 1914.

Sociala medier

Ett sätt att sprida kunskap om rösträtten är via sociala medier. Inspiration går bland annat att få från kontot Kvinnohistoria som finns både på Twitter och Instagram.

Följ gärna Demokrati100 på Facebook och Twitter, och gå med i gruppen Kamp och kalas som sammanför aktörer från hela Sverige som uppmärksammar demokratijubileet.