Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Utställning: Kvarterets kvinnor

11 augusti, 2019

40SEK

Pågår 8 mars–11 augusti 2019.

Vilka är kvinnorna i Klarakvarteren? Vilka är de som skapat kvinnohistoria i Stockholms city? I år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och utställningen Kvarterets kvinnor lyfter fram några av de kvinnor som har levt och som lever omkring Stockholms stadskärna.

De är de arbetande kvinnorna, aktivisterna som demonstrerat, journalisterna, konstnärerna, feministerna, regissörerna de hemlösa och de unga. Augusta Lundin som öppnade Sveriges första modehus på Brunkebergs torg i slutet av artonhundratalet. Maria Johansson som spelade musik på Plattan i många år. Suzanne Osten som startade teatern Unga Klara. Konstnärerna som tog över Riksdagshuset med en kvinnokulturfestival 1977. Men även de kvinnor som lever här idag, som kvinnorna på Klaragården, Stockholms stadsmissions dagverksamhet för kvinnor som porträtterats av fotografen Hannah Modigh. I utställningen kan du också se muralmålningar av konstnären Saadia Hussain, som tolkar kvarterets kvinnor.

Utställningen kan ses som en tidsresa där vi har letat efter kvinnor och berättelser i Klarakvarteren, och med korta nedslag berättar vi om dem. Vi sträcker oss långt tillbaka i historien då nunnor levde på platsen. Erkända namn som författarinnan Selma Lagerlöf och rösträttskvinnan Signe Bergman har en given plats men även de mindre erkända kvinnornas berättelser. Likt en tidsmaskin går vi samma steg som dem och lyfter fram deras historia och de avtryck de gjort. Urvalet är en liten del av kvinnohistorien. Vi hoppas utställningen kan inspirera fler till att berätta om sin och andra kvinnors historia.

Detaljer

Datum:
11 augusti, 2019
Pris:
40SEK
Webbplats:
https://www.kulturhusetstadsteatern.se/KonstDesign/Evenemang/2019/Kvarterets-Kvinnor/

Plats

Kulturhuset Stadsteatern
Sergels torg
Stockholm, Sverige
Webbplats:
www.kulturhusetstadsteatern.se