Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Utställning: Hallands starka kvinnor

17 december, 2021

Gratis
En illustration med kvinnor som håller i en skylt: Vi kräva rösträtt

Pågår 18 augusti – 17 december.

Demokratins 100 års jubileum efter den kvinnliga rösträttens genomförande år 1921 firas med lokalhistorisk utställning på alla stadsbibliotek i Halland.
På varje plats finns program med föreläsningar och teater.

År 2021 firar demokratin 100 år. Den här utställningen berättar om tiden före och efter att den kvinnliga rösträtten genomfördes. På skyltarna kan du läsa om några tidiga förgrundsfigurer, men många fler modiga kvinnor berättas om i fördjupnings-häftena. Alla var kvinnor som gjorde skillnad – därför heter utställningen ”Hallands starka kvinnor”.

Det var dåligt ställt med kvinnors rättigheter före år 1921. Men det fanns de som långt tidigare föreslog ett mer jämlikt samhälle. Som Fredrika Bremer, född år 1801. Hon blev en av de första författarna i världen att skriva en bok i ämnet, utgiven år 1856. Huvudpersonens kvinna kämpar för att få bestämma över sitt eget liv. Boken som heter ”Hertha” blev en succé. Men varför tog det sedan en så lång tid för att ett mer rättvist samhälle skulle växa fram?

För att svara på den frågan behövs en historisk inblick. Innan kommunerna slogs samman och länet var ett myller av små kommuner var makten ännu mer delad och utdelad efter förmögenhet. Då levde ”vanligt folk” för det mesta av lantbruk. Och höll på gamla traditioner. Ett fåtal människor fick en utbildning. När statliga utbildningar var stängda för flickor startade Fredrika Bremer egna skolor för flickor. En av dem var Apelrydsskolan utanför Båstad, intill södra Hallands gräns.

Illustration: Dick Holst

Detaljer

Datum:
17 december, 2021
Pris:
Gratis
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, ,
Webbplats:
https://www.hbf.se/hallands-starka-kvinnor/

Plats

Halmstads stadsbibliotek
Axel Olsons gata 1
Halmstad,
Webbplats:
https://bibliotek.halmstad.se/

Arrangör

Hallands bildningsförbund
E-post:
info@hbf.se
Webbplats:
hbf.se