Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Rösträtt för alla?! – Rösträttsbegränsningar i den allmänna rösträttens tidevarv

13 oktober, 2021 kl. 18:00 - 19:00

Gratis
Bengt Sandin föreläser om rösträttens historia. Föreläsningen ingår i programserien Makt.

Det kommer inte vara den vanliga jubileumshistorien om införandet av den allmänna och lika rösträtten. Den infördes visserligen just för ca 100 år sedan och det första valet efter beslutet om de nya reglerna var hösten 1921. Men vilka fick egentligen rösta?

Rösträttens utvidgning från början av 1900-talet, inkluderingen av nya grupper, var parallell med en precisering, explicit och implicit, av vilka som inte skulle få vara en del den nya politiska gemenskapen. Inkluderingen byggde också på exkludering av andra grupper. Det gällde att skapa en demokrati med garantier.

Föreläsningen kommer att handla om de som uteslöts och varför? Det gäller de som inte gjort värnplikten, betalat skatten ordentligt eller var beroende av fattigvården. Åldern på de röstande och åldern på de som skulle sitta i de valda församlingarna, var också ett återkommande inslag i de överväganden som gjordes i besluten om att förändra rösträtten. Och hur överens var egentligen Socialdemokraterna och Liberalerna? Var verkligen kvinnornas rösträtt den stora vattendelaren i de politiska förhandlingarna? Vad var Liberalerna och de konservativa överens om?

Och hur gick det sedan? Vilka får inte vara med i den demokratiska gemenskapen i dag? Är det dags att sänka rösträttsåldern till 16 år?

Bengt Sandin är docent i historia vid Lunds universitet (1986) och professor emeritus i Tema Barn vid Linköpings Universitet (LiU) samt forskare vid Arbetarrörelsen Arkiv och Bibliotek.
Lokal: Lunds stadsbibliotek, Atriumgården
Föreläsningen kommer också att livesändas via Facebook.

Detaljer

Datum:
13 oktober, 2021
Tid:
18:00 - 19:00
Pris:
Gratis
Evenemang Kategorier:
, ,
Evenemang Taggar:
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/501755257776526

Plats

Lunds stadsbibliotek
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/523264158783711

Arrangör

Lunds stadsbibliotek