Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta event har redan ägt rum.

Inspirationsdag: ”Jag häfdar min plats och jag kräfver min rätt”

23 maj, 2019 kl. 13:00 - 16:00

Gratis
Kollage med texten rösträtt för kvinnor ovanpå en bild av kvinnor i ett demonstrationståg.

Vi firar beslutet i maj 1919 då kvinnor fick rösträtt och Sverige formellt blev en demokrati! Varmt välkomna till en dag med kunskap, läsningar och musik torsdagen den 23 maj på Stadsbiblioteket i Göteborg.

I år är det 100 år sedan riksdagen fattade beslut om att införa allmän och lika rösträtt i Sverige. Kampen kvinnor hade att föra för att vinna sin rösträtt var lång. Motståndet var stort både bland män och en del kvinnor. För att förändra fördomar och skapa gemenskap använde sig rösträttsrörelsen inte bara av argumentation i tal och skrift utan även av litteratur, sång och musik. Vi ser bakåt och får kunskap om hur det gick till då allt fler grupper erhöll rösträtt.

I Göteborg var Frigga Carlberg ledande inom rösträttsrörelsen och hon använde ofta humorn som vapen. Hon skrev pamfletter, insändare, noveller, romaner och dramatik. Några av hennes pjäser har inte spelats på 100 år. En annan viktig person i rösträttsrörelsen var Selma Lagerlöf. Vi kommer att få höra skådespelare läsa utdrag ur texter av båda författarna. Texterna till de sånger som sjöngs var också ett sätt att nå ut med budskapet. Under dagen kommer vi få höra visartister framföra några av dessa.

Medverkande under dagen är Karin Kvist Geverts, fil.dr i historia och projektledare för Demokrati100.se vid Kungliga biblioteket. Hon talar om aktörerna och processen fram till att rösträtten beslutades 1918–1921, med fokus på den kvinnliga kampen, samt presenterar hur det material som finns på webbplatsen Demokrati100 kan användas. Lisbeth Stenberg och Ingela Ek från Göteborgskvinnor i rörelse/r berättar om Frigga Carlberg och rösträttsrörelsen i Göteborg. Visartisterna Maud Lindström och Elin Callmer framför några av rösträttens sånger. På scenen medverkar bl.a. skådespelarna Fia Adler Sandblad och Lena B Nilsson som framför utdrag ur rösträttens texter. Paulina Helgeson och Thérèse Röök presenterar texter med anknytning till rösträtten, som publiceras i en digital utställning på Litteraturbanken.se i samband med dagen.

Vi ger under dagen tips och råd om hur materialet som finns på Demokrati100 och Litteraturbanken kan användas t.ex. i undervisning samt på museer och bibliotek.

En mer detaljerat program för dagen kommer inom kort. Håll utkik här på webben.

Fortbildningsdagen arrangeras av Kultur i Väst i samarbete med Stadsbiblioteket i Göteborg, Litteraturbanken och Göteborgskvinnor i rörelse/r, ett KAF-projekt.

Anmälan
Fortbildningsdagen är kostnadsfri. Vi bjuder på enklare förfriskning.
Sista dag för anmälan är fredag 17 maj.

Tips!
Om du inte har möjlighet att delta på dagtid den 23 maj så vill vi tipsa om att vi på kvällen samma dag ger en kortare version av programmet som ett offentligt arrangemang, öppet för alla. Stadsbiblioteket i Göteborg, Hörsalen, kl. 17.30 – 19.30. Ingen anmälan och fri entré.

————————————————————-
Citatet i rubriken är hämtat ur Svenska kvinnors medborgarsång skriven av Ellen Kleman, 1907.

Bildcollage: Foto: Anna Backlund, Demonstrationståg på Järntorget, Göteborg juni 1918 // Textutdrag ”Samma Don” (Faksimil. Litteraturbanken) // Vimpel, Rösträtt för kvinnor, Reproduktion: KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek

Plats

Hörsalen, Stadsbiblioteket i Göteborg
Götaplatsen 3
Göteborg, 402 29 Sverige
Telefon:
031-368 33 00
Website:
https://www.stadsbiblioteket.nu/

Arrangör

Kultur i Väst
Website:
http://www.kulturivast.se/om-kultur-i-vast