Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Forsk­ning och fest. Om röst­rätt­sju­bi­le­et 2018–2021

7 december, 2021 kl. 13:00 - 15:00

Gratis
Bilden visar skålande kvinnor. Stående längst bak är Anna-Clara Romanus. Till höger om henne, sittande, är Ada Nilsson.

Ett sekel har gått sedan den allmänna och lika rösträtten infördes i Sverige. Vi avslutar jubileet med ett samtal om vad som händer när firande och forskning möts om rösträttskampen.

Hundraårsminnet har engagerat forskare som vill förstå hur demokratin vuxit fram. Men även riksdagen, regeringskansliet och ett stort antal intresseorganisationer har velat uppmärksamma jubileet.

Vad händer när firande och forskning möts på detta sätt? Vilken bild av rösträtten och rösträttskampen är det som har getts av kampanjer och forskare? Vad har konsekvenserna blivit av att demokratins genombrott har knutits till en bestämd punkt i historien (1918–1921)? Hur har detta påverkat firandet och förståelsen av demokratin och demokratiseringsprocessen? Vilka frågor har lämnats obesvarade? Hur kommer det sig till exempel att inte kvinnlig och manlig rösträtt infördes samtidigt, och att rösträttsbegränsningar kvarstod även efter 1921?

Dessa frågor diskuteras av Jenny Björkman, docent i historia och samverkansdirektör vid Riksbankens jubileumsfond samt ledamot i Demokrati100:s redaktionsråd (moderator), Ulla Manns, docent i idéhistoria och professor i genusvetenskap vid Södertörns högskola, Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola samt ledamot i Demokrati100:s redaktionsråd och Bengt Sandin, docent i historia och professor emeritus i Tema barn vid Linköpings universitet

När: den 7 december kl. 13.00–15.00

Var: Hörsalen, Kungliga biblioteket
Anmälan: Ingen anmälan krävs

Samtalet arrangeras inom ramarna för Demokrati100, en satsning för att öka kunskapen om tillkomsten av den allmänna och lika rösträtten. Bakom projektet står Kungliga biblioteket (KB) och Riksbankens Jubileumsfond (RJ). Kopplat till Demokrati100 finns även ett nätverk av företrädare för arkiv, museer och bibliotek samt enskilda forskare som vill uppmärksamma demokratijubileet. KB är också utgivare av webbplatsen demokrati100.se.

Detaljer

Datum:
7 december, 2021
Tid:
13:00 - 15:00
Pris:
Gratis
Evenemang Kategorier:
,
Evenemang Taggar:
,
Webbplats:
https://www.kb.se/om-oss/evenemang/evenemang/2021-11-03-forskning-och-fest.-om-rostrattsjubileet-2018-2021.html

Plats

Kungliga biblioteket
Humlegårdsgatan 26
Stockholm, 10241 Sverige
Webbplats:
www.kb.se

Arrangör

Kungliga biblioteket
E-post:
info@kb.se
Webbplats:
kb.se