Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Demokrati för alla? En poddserie från Riksarkivet

13 oktober, 2021 kl. 08:00 - 31 december, 2021 kl. 17:00

Gratis
Bilden visar ett fotografi av en kvinna med stolt och lugn blick.

Arkivpodden presenterar en serie i fyra delar om vägen till den allmänna och lika rösträtten i Sverige. Följ med på resan! I avsnitten får vi besök av flera gäster; professor emerita Christina Florin berättar om den mödosamma kampen för kvinnlig rösträtt, professor Torbjörn Nilsson tar oss med på den långa vägen till ett snabbt genombrott och vi får veta mer om rösträttsbegränsningar efter 1921 av Fia Sundevall. Serien avslutas med ett samtal om arkivens roll och betydelse i det demokratiska samhället idag.

Avsnitt 1: Kvinnor får röst
Professor emerita Christina Florin berättar om den mödosamma kampen för kvinnlig rösträtt. Ett arbete som till och med kunde leda till att man blev utbränd fast det ordet inte fanns då. Utifrån sin bok ”Kvinnor får röst: kön, känslor och politisk kultur i kvinnornas rösträttsrörelse” skildrar hon hur kvinnorna organiserade sig i rösträttsföreningar och ger oss en inblick i rösträttskvinnornas tankar och känslor genom bevarade brev. En kvinna som gjorde en särskilt stor insats för den kvinnliga rösträttsrörelsen som vi får höra om var Signe Bergman som under många år bland annat var ordförande för Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt.
Lyssna på avsnitt 1 här.

Avsnitt 2: Lång väg till snabbt genombrott
Professor Torbjörn Nilsson ger oss en snabbkurs i rösträttens historia, från tvåkammarsystemets införande 1867 fram till beslutet om allmän och lika rösträtt i den extrainkallade riksdagen 17 december 1918. Utvecklingen mot ett demokratiskt statsskick pågick i decennier och tog ett större steg 1909 med utvidgad rösträtt för män. Men fortfarande hade inte kvinnor rösträtt till riksdagen och flera rösträttshinder för män fanns kvar. Dessutom gällde inte principen om en man – en röst utan förmögna personer kunde ha upp till 40 röster i kommunalvalen.
Lyssna på avsnitt 2 här.

Avsnitt 3: Rösträtt för alla?
Hör docent Fia Sundevall berätta om rösträttens begränsningar efter 1921 fram till våra dagar. Under åren 1918-1921 genomfördes allmän och lika rösträtt i Sverige och riksdagsvalet i september 1921 var det första valet enligt de nya villkoren. Men, det fanns fortfarande grupper som ännu inte hade rösträtt. Till exempel var människor som satt i fängelse, hade gått i konkurs, inte kunde ta sig till en vallokal på grund av sjukdom, tog emot varaktigt fattigunderstöd eller var omyndigförklarade diskvalificerade från att rösta. Det fanns även praktiska rösträttsbegränsningar som särskilt hindrade grupper av minoriteter, som samer och romer, från att rösta. Steg för steg har allt fler rösträttshinder tagits bort och det senaste var 1989 då möjligheten att omyndigförklara människor försvann.
Lyssna på avsnitt 3 här.

Avsnitt 4: Arkivens roll i det demokratiska samhället
I detta poddavsnitt diskuterar Catharina Thörn, professor i kulturstudier vid Göteborgs universitet, arkivens potential för ökat demokratiskt inflytande och berättar om vilken betydelse tillgång till arkiv har i hennes forskning och undervisning. Inte minst diskuteras offentlighetsprincipens betydelse i förhållande till stadsutvecklingsfrågor.
Lyssna på avsnitt 4 här.

Detaljer

Börjar:
13 oktober, 2021 kl. 08:00
Slutar:
31 december, 2021 kl. 17:00
Pris:
Gratis
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
,
Webbplats:
https://soundcloud.com/user-268302561/sets/demokrati-foer-alla-en

Arrangör

Riksarkivet
E-post:
riksarkivet[at]riksarkivet.se
Webbplats:
https://riksarkivet.se/start