Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta event har redan ägt rum.

Boksläpp: Tisdagar med tolfterna

5 september, 2019 kl. 17:30 - 19:30

150SEK
Ett bokomslag med en kvinna och titeln Tisdagar med tolfterna.

Samkväm med te och smörgås samt föredrag av författaren. Musik av Messingsorkestern Blåsningen. I priset 150 kronor ingår boken. Biljett förköps via: stockholmia.stockholm.se/tolfterna

I Tolfternas samkväm deltog hundratals kvinnor från olika samhällsklasser. Sömmerskor, författare, fabriksarbeterskor och lärare bildade ett nätverk som sträckte sig från Djursholms villor till Södermalms träkåkar. De diskuterade, drack te, spelade biljard och lyssnade på föredrag. Författarna Ellen Key och Amalia Fahlstedt startade samkvämen. Syftet var att utbyta erfarenheter över klassgränserna och att sprida bildning. Flera av deltagarna är i dag kända namn som rösträttskvinnan Anna Whitlock, Stockholmspolitikern Anna Lindhagen, konstnären Elsa Beskow och den socialistiska agitatorn Kata Dahlström.

I Tisdagar med Tolfterna tecknar Lisbeth Håkansson Petré en levande bild av samkvämen, kvinnornas vardagsliv och kampen för rösträtt och bättre levnadsförhållanden. En berättelse om klassklyftor, bildning, kvinnokamp och framtidstro.

Lisbeth Håkansson Petré bor i Stockholm men har rötterna i Tjust, samma småländska trakt som Ellen Key. Till vardags arbetar hon som bibliotekarie och kommunikatör, hon är även en av redaktörerna för Facebooksidan Ellen Key säger.

Boken är formgiven av Maria Persson som även står bakom det kvinnohistoriska bildprojektet Dagens dam.

Program

17:30 Mingel
18:00 Stockholmias forskningschef Rebecka Lennartsson hälsar välkommen
18:05 Föreläsning med författaren Lisbeth Håkansson Petré och illustratören Maria Persson
18:45 publikfrågor
19:00 mera mingel
19:30 slut

I biljettpriset 150 kronor ingår en bok, föreläsning, tilltugg och alkoholfri dryck. Boken kommer även att finnas för försäljning till specialpris under boksläppet.

Detaljer

Date:
5 september, 2019
Tid:
17:30 - 19:30
Cost:
150SEK
Website:
https://stadsmuseet.stockholm.se/kalendarium/2019/09/05/bokslapp-tisdagar-med-tolfterna/

Plats

Stadsmuseet
Ryssgården
Stockholm, Sverige
Website:
https://stadsmuseet.stockholm.se