Den internationella rösträttskongressen inleds 1911

Svartvitt foto av kvinnor i ett rum.

Den internationella rösträttskongressen i Stockholm 1911 pågick den 12–17 juni och samlade drygt hundra deltagare från olika delar av världen. Kongressen arrangerades av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, LKPR, med Signe Bergman som huvudansvarig.

I programtidningen, som delvis är på engelska, lyfts några av Sveriges mest kända kvinnosakskvinnor och ett antal av Stockholms sociala institutioner. Där finns även en ett gediget utflyktsprogram med turer till bland annat Visby och Gripsholm, samt en mängd praktiska upplysningar om trevliga boenden och prisvärda restauranger.

Hela programmet på 63 sidor hittar du i Stockholmskällan.

Bland annat nämns ”Automatic Restaurants”, vilka beskrivs som ”in general, good and cheap”. Automatrestauranger, där gäster serverade sig själva ur en form av specialkonstruerade automater, blev populärt kring sekelskiftet 1900.

Ett kollage med tre sidor ur ett konferensprogram från 1911.
Tips om de automatiska restaurangerna från programmet.

I oktober 1910 hade en ansökan om bidrag till kongressen avslagits i Stockholms stadsfullmäktige, med en debatt som följd. Läs mer om debatten här.

Titti Matsson, kommunikatör Demokrati100, Kungliga biblioteket

Läs mer


Texträttigheter: Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). CC BY-NC

Bildrättigheter: Bilden är ett kollage med sidor ur programmet VI Conference of the International Woman Suffrage Alliance. CC BY-NC. Gå till programmet i Stockholmskällan.

Hänvisa till artikeln så här: Titti Matsson, ”Den internationella rösträttskongressen inleds 1911”, artikel på Demokrati100.se, www.demokrati100.se/den-internationella-rostrattskongressen-inleds-1911/ (hämtad ÅÅÅÅ-MM-DD).

Om Titti Matsson

Titti Matsson är kommunikatör för projektet Demokrati100. Hon är anställd på Kungliga biblioteket.

Visa alla artiklar av Titti Matsson